Klasyczny i prosty rosół

Prosty przepis na klasyczny rosół z kury.
Rosół jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Gotowany przez nasze prababcie, babcie, mamy i ciotki smakuje wyśmienicie za każdym razem. Dziś przyszła pora na mnie. Gotuję klasyczny rosół kolejny raz i zapewniam, że ten prosty przepis sprawdza się w mojej kuchni doskonale.

Klasyczny i prosty rosół jest podstawą wszystkich zup. Ten gorący bulion jest doskonałym lekarstwem na przeziębienia, dostarcza niezbędnych składników odżywczych oraz wzmacnia organizm. Gotując rosół należy trzymać go na bardzo małym ogniu, aby uzyskać klarowność zupy. Najczęstszym dodatkiem do klasycznego rosołu jest oczywiście makaron, ale zupę można podawać również z samymi warzywami.

Oto klasyczny przepis na prosty rosół DobrejZupy.

Prosty rosół

Składniki:

* 0,5 kg porcji rosołowej z kurczaka (ewentualnie 3 skrzydełka)
* 4l wody
* 3 duże marchewki
* 2 pietruszki
* kawałek selera
* cebula (najlepiej przypalona)
* 3 ziarenka ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* natka pietruszki
* sól, pieprz
* makaron

Przygotowanie:

1. Umytą porcję mięsa wkładam do zimnej i nieposolonej wody.
2. Gotuję ok 30 -40 min mięso na małym ogniu. Po tym czasie zbieram powstałe szumowiny łyżką sedzakową.
3. W międzyczasie obieram warzywa, myję i kroję w większe kawałki.
4. Wrzucam do wywaru i wszystko gotuję ok 1 godzinę na najmniejszym ogniu.
5. Po 30 min dodaję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Dalej gotuję zupę na małym ogniu przez pozostałe 30 min.
6. Makaron przygotowuję wg przepisu na opakowaniu.
7. Na koniec przecedzam zupę. Aby uzupełnić ten prosty rosół, podaję go z cienkim makaronem i pokrojoną w małe talarki marchewką.

Voilà! Smacznego!

Ps. Czasem chcąc uzyskać bardziej złocisty kolor mojej zupy, dodaję pół łyżeczki curry albo kurkumy :p

Klasyczny rosół

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *