Krem z pora

Przepis na zupę porową – czyli krem z pora

Zupa porowa

Por najczęściej wykorzystywany jest w zupach jako składnik podstawowej włoszczyzny, ale swoim smakiem i właściwościami zasługuje na szczególną uwagę. Dlatego dziś zrobię Dobrą zupę krem, której bohaterem jest to zielone, długie i pyszne warzywo.

Por jest prawdziwą bombą witaminową: jest bogaty w potas, wapń, siarkę, magnez, krzemionkę, żelazo i fosfor oraz witaminy z grupy B, C, A, K i kwas foliowy. Poza tym wzmacnia układ opornościowy, wpływa korzystnie na trawienie, działa moczopędnie i sprzyja usuwaniu wody z organizmu.
Dzięki temu, że jest niskokaloryczny wykorzystywany jest w wielu dietach odchudzających i oczyszczających.

Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na zupę porową.

por

Składniki:

  • 2 duże pory
  • cebulka
  • ser topiony
  • bulion warzywny
  • 2 ziemniaki
  • grzanki
  • masło / oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Z pora usuwam liście, potrzebuję tylko jego białej części. DOkładnie myję i kroję w talarki. Cebulę kroję w piórka. Ziemniaki pokrojone w drobną kostkę gotuję do miękkości.
2. W garnku zogotowuję 1l wody i dodaję 2 kostki bulionowe WINIARY (wiem! to zło,obiecuję – w końcu zabiorę się za przygotowanie się własnej kostki bulionowej).
3. Na patelni roztapiam masło ( ewentualnie rozrzewamy oliwę ) i podsmażam cebulę z porem, cały czas mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły.
4. Do gotującego się bulionu dodaję pora, cebulę i ziemniaki i gotuję jeszcze ok 5min. Do garnka dodaję powoli ser topiony z dodatkiem szczypiorku i powoli mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
5. Próbuję, doprawiam i wszystko dokładnie miksuję na gładki krem z pora.

Można podawać z grzankami.

zupa krem z pora

Do gotowania moi Mili!
Korzystajcie z sprawdzonego przepisu na zupę porową DobrejZupy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *