Kwaśnica na boczku

Kwaśna, kaloryczna, pyszna – taka jest kwaśnica na boczku!

Kwaśnica to tradycyjna zupa kuchni góraskiej. Podstawą tej podhalańskiej zupy jest kiszona kapusta, sok z kiszonej kapusty i mięso.

kwaśnica

Najpyszniejszą kwaśnicę jadłam w Zakopanem. Podawana była jedynie z ziemniakami i kawałkami mięsa z żeberek. Czuć było charakterystyczny dla góralskiej kwaśnicy posmak wędzonki.
Mimo pysznego smaku który pamiętam z gór, dopiero kwaśnica na boczku jedzona w Szczecinie przekonała mnie do samodzielnego przyrządzenia. Doskonale mnie rozgrzała i dała energii na kolejne godziny zwiedzania.

Sekretem najsmacznej kwaśnicy jest ugotowanie jej na wędzonym boczku i żeberkach. Mi niestety nie udało się nigdzie dostać wędzonych żeberek, więc starałam się wydobyć intensywny smak kwaśnicy z boczku wędzonego.
Kwaśnica, jak sama nazwa wskazuje musi być kwaśna. Dlategoteż nie polecam obmywania kapusty przed poszatkowaniem, gdyż kwaśniejsza kapusta wzbogaci smak zupy.

Gotując kwaśnicę, nie żałujmy tłustego mięsa i nie liczmy kalorii. Czasem trzeba :p Dobra kwaśnica musi być bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa „przegryziony” przez kwas kapusty daje doskonałe połączenie kulinarne.

Sprawdzony przepis na kwaśnicę na boczku znajdziecie poniżej. Zapraszam!

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty z sokiem
  • 0,5 kg żeberek
  • 200 g boczku wędzonego
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • majeranek, kminek
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowanie:

1. Do 1,5l wody wkładam żeberka i obraną, umytą włoszczyznę. Gotuję 50 min.
2. W osobnym, głębokim garnku podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę i boczek. Dodaję drobno posiekany czosnek.
3. Odcedzony wywar z boczkiem wlewam do gara z boczkiem i cebulką, dodaję poszatkowaną kiszoną kapustę wraz z sokiem, w którym się kisiła i dorzucam 2 liście laurowe oraz 3 ziela angielskie. Wszystko gotuję przez następne 30-40 min.
4. W osobnym garnuszku gotuję ziemniaki do miękkości, dodając je do zupy na koniec gotowania.
5. Próbuję zupę i doprawiam suszonym majerankiem, kminkiem a w razie potrzeby odrobiną soli i pieprzu – wedle uznania.

kwaśnica na boczku

DobraZupa radzi:  Im więcej kiszonego soku z kapusty tym kwaśnica na boczku smaczniejsza i kwaśniejsza!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *