Wiosenna zupa z mięsem

Wiosenna zupa z mięsem – zielona odmiana wiosny!

Pogoda nas nie rozpieszcza, wiosna jest niezdecydowana. Trzeba więc samemu zadbać o dopieszczenie swojego organizmu. Dziś proponuję skorzystanie z uroków wiosennych, świeżych warzyw.

wiosenna-zupa-z-miesem

Wiosenna zupa w mięsem z pewnością poprawi humor każdego z Was!
Wystarczy wybrać się do niezadownego ogródka warzywnego, a tam na pewno znajdziemy piękne liście sałaty, pomarańczowe marchewki, pachnącą pietruszkę czy zielony, soczysty szczaw. Dla łakomczuchów proponuję również odwiedzić stoisko z mięsem i pokusić się o kawałek pysznego, zmielonego mięsa wołowego, który posłuży nam jako sycący dodatek do wiosennej zupki z mięsem.

Dzięki mięsnej wkładce zupę można podać jako pierwsze danie, ponieważ jest bardzo sycąca.

Składniki:

  • 1,5l wywaru warzywnego
  • pietruszka
  • marchewka
  • cebula
  • kapusta
  • szczaw ( świeży / ze słoiczka)
  • śmietana
  • 250g mielonego mięsa
  • sól,pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie

zupa-z-miesem

Przygotowanie:

1. W garnku zagotowuję 1,5l wywaru warzywnego. Mięso przyprawiam solą i pieprzem. Warzywa myję, obieram i kroję: pietruszkę i marchewkę w cienkie plasterki, cebulę w piórka, kapustę i szczaw drobno siekam.
2. Do garnka z bulionem dodaję przogotowane warzywa. Dorzucam przyprawy i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotuję do miękkości warzyw ok 20min.
3. Mięso formuję w niewielkie kulki i wrzucam do gotującej się zupy. Wszystko gotuję jeszcze 10 min.
4. Przed podaniem zupę zabielam łyżką śmietany.

Zdrowa i lekka wiosenna zupa z mięsem – to idealna propozycja na wiosenny posiłek!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *